Groene daken
Informatie-avond over groene daken in de Merenwijk

Een groen dak aanleggen is vaak verrassend simpel en dankzij subsidie van de gemeente ook betaalbaar, zeker op de schuur of de garage. In de Merenwijk werd maandag 24 februari een informatie-avond gehouden om de drempel nog verder te verlagen.
 
 
Merenwijker Patty Verkuylen vertelde over haar project om 31 schuurdaken aan de Iepenrode te vergroenen. Daarnaast is er voorlichting over subsidieregelingen, over de biodiversiteit van groene daken en geven verschillende bedrijven uitleg over hun oplossingen.

"Voor een paar honderd euro heb je al een groen schuurdak", aldus Patty Verkuylen. "De gemeente geeft namelijk een forse subsidie. Als huurders kregen wij van het WOZ-fonds bovendien nog extra subsidie. Om voor de subsidies in aanmerking te komen, moet je echter wel samen met een aantal buren aan de slag. Anders heb je namelijk te weinig oppervlak. Zo'n dak is makkelijk zelf aan te leggen - voor de simpelste oplossing ben je klaar in 2 uurtjes per schuur, inclusief koffiepauze. Dus maak er een leuke burendag van en vergroen je straat! Het resultaat: een leuker uitzicht op je schuurdak, je schuurdak gaat langer mee én je draagt bij aan de biodiversiteit en de waterberging in de wijk."

In het dichtbebouwde Leiden bestaat maar liefst 15% van het oppervlak uit daken. En die zijn grotendeels ongebruikt. Daarom heeft de gemeente 2020 uitgeroepen tot het ‘Jaar van het Dak’. Daken kunnen immers vaak prima benut kunnen worden, bijvoorbeeld voor groene daken. Die bevorderen de biodiversiteit, vangen fijnstof af en helpen bij klimaatadaptatie.  

De avond vond plaats in De Regenboog, Merenwijk.